Skihopping

«Skihopping skiflopping. Blæ!»

- Jonas Lie om skihopping

«Får jeg kysse deg Jon?»

- Jonas Lie om skihopping etter et par øl

«I Molde hoppe I på skia deira!»

- Moldemodifikasjon om skihopping

«Til Fanden med de her Engelskmænd der protestærer mod den metriske forståelse av hopplængde. Snart protestærer de mod V-stilen.»

- Knut Hamsun om skihopping

Skihopping er rett og slett en farlig versjon av slalåm, der målet er å skade seg enda mer enn slalåm, dette ved å fly halve veien ned. Skihopping er farlig da elgen har en tendens til å stille seg midt på hoppet, og følgelig spidde såkalte "skihoppere" når de kommer ned mot hoppet.


HistorieRediger

 
Skihopping i gamle dager.

Skihopp er en idrett som stammer fra gammel militærstrategi. Som innbyggere av et land med mye fjell ble vikingene i Norge nødt til å tenke ut kreative måter å forsvare sine hjem. Blant Birkebeinerenedet var det allerede blitt vanlig å benytte seg av ski når man krysset landskapet på vinteren og gruppen hadde derfor god skifølelse.

Da Harald Hårsår i 1326 giftet seg med Gustav den Grisfødtes mor brøt det ut full krig mellom Birkebeinerene og Skrotlendingene som bodde i bunnen av det vi i dag kjenner som Gudbrandsdalen. Skrotlendingene hadde fordel utrustningen de hadde skaffet gjennom skjøghandel med Olav Langballe. Denne utrustningen bestod i blant annet romerske skjold og gladius. Gladiusene, som er korte sverd var å foretrekke fremfor langsverd og spyd som vikingene var vandt med, dette grunnet muligheten til å kombinere med skjold og formasjoner. Harald Hårsår kunne dermed ikke risikere å møte Skrotlendingene ansikt til ansikt, og buene mistet mye av sin effekt fordi at de romerske formasjonene gjerne hadde skjold-tak. Han trengte en angrepsstretegi som slo til hardt, raskt og tungt.

 
En tjukk, feit, dustemikkel som hopper.

Ideen var i utgangspunktet å bruke tunge vikinger på ski i stor fart med skjold og spyd, men etter gjenntatte forsøk der resultatet ble at skrotlendingene flyttet seg, måtte planen endres. Som følge av mye mjød kom en av skiberserkerne ut av kurs og kjørte utfor en fjellskrent. Under denne skrenten kom tilfeldigvis en patrulje med skrotlendinger. Som følge av den romerske formasjonen ble samtlige soldater klemt ihjel. Etterhvert ble dette den nye strategien til Harald Hårsår. Når de gikk tom for tunge nok soldater ble det vanlig å legge på ekstra vekt ved å ha med seg et barn i hoppet.

Det tok ikke lang tid før skrotingene svarte ved å dele opp styrkene i mindre tropper og ved å holde seg litt unna fjellskrentene. De tunge soldatene til Hårsår ble erstattet av lettere menn som hoppet lengre.

Med årenes løp har denne utviklingen ledet frem til hopperene vi ser på TV i dag.

 
En hopper flakser nedover bakken.

Kjente norsk skihoppereRediger

kjente utenlandske hoppereRediger

  • Thomas Morgenstjerne
  • Ville Kante
  • Severin Frøyd
  • Adam Malepensel
  • Kazuyoshi Funkerikke
  • Noriaki Kasse
  • Robert Vannkran
  • Simon Amen
  • Robert måtteJa