Ski crash.jpg

Skiball er en variant av fotball som hadde sin storhetstid under og etter nasjonalromantikken i Norge. Dette var sporten for nordmenn som aldri fikk av seg skiene på bena.

Opprinnelsen til skiball er noe usikker, men utgravninger i Oslo-området tyder på at skiball kan ha oppstått her sent på 1700-tallet. Det man vet sikkert er at det i perioden mellom 1850 og 1920 har eksistert flere titalls skiball-klubber. Klubbene var gjerne et lag bestående av en kameratgjeng, som typisk holdt det gående rundt 5-10 år. Enkelte klubber skilte seg riktignok ut; de kunne bestå av flere lag og ha et stort apparat rundt de beste spillerne. Blant disse klubbene finner man de tre store; SBK Østre Christiania, Skiball-klubben Lyn, og St.Hanshaugen SB, som sto for det meste av organisert skiball fra 1900 og fremover.

De tre store delte NM-titlene broderlig mellom seg og står med 13 titler hver fra de totalt 43 norgesmesterskapene som har funnet sted. NM ble, med få unntak, avholdt to ganger hver vinter i perioden mellom 1900 og 1920.http://ikkepedia.org/index.php?title=Skiball&action=edit

SpilletRediger

En kamp består vanligvis av to lag som spiller mot hverandre med en ball på en bane. Banen skal helst være dekket av snø, ha både flate partier og bakker og ha en størrelse på mellom 11 og 42 mål. Hvert lag består av 1 burvokter, 8 banespillere og 9 reservespillere, dersom ikke annet er avtalt. Spillerne kan bytte ut og inn til enhver tid av kampen, et ubegrenset antall ganger. Hvert lag er utstyrt med like mange ski- og stavpar som det er spillere på banen, samt tre reserveskipar, som kan taes i bruk etter spesielle regler, og et bur eller nett med kvadratisk åpning. Buret står på samme sted gjennom hele kampen. NB! Ingen av disse kravene er absolutte.

Spillets hensikt er å skaffe seg flest burpoeng. Kampen spilles så lenge som avtalt, dog senest til solen går ned.

ReglerRediger

  • Skiball er en gentlemans-sport og det benyttes ingen dommer.
  • Det er ikke lov å smøre skiene, men feller er tillatt.
  • Spillerne kan kun berøre ballen med skiene. Hvis ballen skal holdes fast mellom to ski, må skiene tilhøre to forskjellige spillere. Burvokteren kan i tillegg bruke staver og alle kroppsdeler når han befinner seg innenfor en radius på 12 meter om buret. Dersom en utespiller kommer nær ballen med en av stavene, blir spilleren fratatt staven det gjelder, og motstanderen får begynne med ballen midt mellom de to lagenes bur.
  • Hver gang ballen går utenfor banen droppes den mellom en spiller fra hvert lag. Spillerne skal stå med to stavlengders avstand
  • Burpoengene får man hovedsakelig for å, ved hjelp av skiene, plassere ballen i buret bak motstanderens burvokter, såkalt burtreff. Man får 1 poeng per burtreff.
  • Et lag kan ikke ha flere spillere på banen enn laget har skipar. Dersom man ødelegger et av sitt eget lags skipar, kan man kjøpe seg et av reserveparene for 2 burpoeng. Dette kan man gjøre når som helst såfremt man har nok burpoeng og ledige reservepar. Dersom man ødelegger et av motstanderens skipar, må man donere et skipar til motstanderen, og man må dermed ta en av sine egne spillere av banen og spille med en spiller mindre resten av kampen.
  • Dersom burvokteren flytter buret eller punkterer ballen med stavene får motstanderen straffebur. Straffebur vil si at man får plassere ballen på valgfritt sted minst 12 meter unna buret. Spillerne stiller seg dermed opp sånn at skiene danner en renne i retning av buret, og ballen sendes gjennom denne renna.

Skiball i dagRediger

Etter 1920 har skiballens popularitet avtatt gradvis og etter 1952 har ingen idrettsklubber drevet med sporten. Ekspertkommentatorer mener å vite at dette skyldes den globale oppvarmingen, selv om det faktisk er fullt mulig å spille skiball på andre underlag enn snø. Plastgresset som idag legges på fotballbaner landet rundt er faktisk, som skihopperne allerede har hevdet i årevis, et perfekt underlag for skiball. Fra fjern og nær melder besteforeldre om at barnebarna igjen begynner å fatte interesse for denne egenartede sporten.