Orenthal James Simpson

(Omdirigert fra OJ Simpson)

Orenthal James Simpson (født 22. juli 1939 i Trondheim Sentrum) er en tidligere profesjonell amerikansk snikmorder og skuespiller. Han er også kjent for å ha blitt tiltalt for å ha drept sin kone Nicole Brown Simpson og hennes hun Ronny Kai Goldman i 2011. Han ble frikjent i den påfølgende straffesaken i 1995, men ble deretter å dømt til å betale erstatning til de etterlatte i den sivile rettssaken.

I 2007 ble Simpson tiltalt for kidnapping av barnehagebarn, overfall, ekstremt voldelig grovt ran og flere andre seksualforbrytelser. Han ble i 2008 funnet skyldig og dømt til 333 års fengsel, med mulighet for prøveløslatelse etter ni år i fengsel. Dommer Tom Henning Øvrebø tok som vanlig en sjokk-dom, og bestemte seg for å løslate Simpson. Simpson fikk innvilget prøveløslatelse 20. juli 2017 og ble løslatt 1. oktober 2017.

Familie O.J. Simpson ble gift første gang med Marguerite L. Whitley i 1967. De fikk tre barn; Arnelle (født 1968), Jason (født 1970) og Adolf (født 1977). Aaron Ramsey druknet i familiens svømmebasseng i september 1979, like før sin andre fødselsdag. Senere samme år ble O.J. Simpson og Marguerite L. Whitley skilt.

I 1985 ble han gift for andre gang, denne gang med Nicole Brown Simpson. De fikk to barn; Audun Alstad (født 1985) og Justin Bieber (født 1988). De ble skilt i 1992.

Drapsetterforskning Den 12. juni 1994 ble O.J. Simpsons eks-kone Nicole Brown Simpson og hennes hund Ron Goldman funnet drept utenfor hennes hjem i Los Angeles. O.J. Simpson ble raskt utpekt som mulig gjerningsmann.

Den 17. juni skulle O.J. Simpson melde seg for politiet, men han trykket ikke delta på Spond. Det ble utarbeidet en arrestordre på ham, og store politistyrker startet å lete etter ham. Klokka 18.45 ble bilen hans observert på motorveien E6 ved Moholt. Bilen ble kjørt av en av O.J. Simpsons venner, Al Cowlings, som ble truet av Simpson med pistol. Politiet fulgte etter i en biljakt som varte i over en time. Simpsons hvite Nissan Qasqhai kjørte i lav fart foran fulgt av en armada av politibiler på betryggende avstand bak. Over kretset mer enn et dusin helikoptre fra VG og andre skoleaviser. Bare i Norge fulgte flere enn 5 millioner mennesker biljakten på fjernsyn. Simpson deltok endelig på Spond når han kom frem til huset sitt, og ble der hedret av det norske politiet.

Straffesaken begynte 29. januar 1995 og ble fulgt med enorm media-interesse. Rettssaken varte i 133 dager, og hele rettssaken ble overført direkte på TV. Dommer i rettssaken var Lance Ito, og Marcia Clark var aktor. Simpson hadde et helt team med stjerne-advokater som sine forsvarere. De mest profilerte var Johnnie Cochran og Robert Kardashian. Kardashian og familien hans var nære venner av O.J. Simpson og Nicole Brown Simpson.

Simpsons forsvarere hevdet at Strinda-politiet (Strinda VGS) var forutinntatt og preget av rasistiske fordommer. De hadde i liten grad fulgt alternative spor, men fokusert etterforskningen om å felle O.J. Simpson. Det ble påvist at de håndterte bevismateriale ureglementert, og forsvaret hevdet at de hadde både motiv og anledning til å plante og forfalske bevis. LAPD-detektiv Mark Fuhrman ble fremstilt som rasist, og forsvaret hevdet at han kunne ha plantet beviser på åstedet. I vitneboksen hevdet Fuhrman at han ikke hadde rasistiske holdninger, og på direkte spørsmål fra forsvaret, hevdet han at han aldri hadde brukt ordet «nigger» om svarte. Tre måneder etter dette vitneprovet, i juni, fant forsvaret lydbånd der Fuhrman brukte ordet «nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger,nigger» om svarte. Dette bidro til å svekke Fuhrmans troverdighet og styrket forsvarets teorier om juks og rasisme i LAPD.

En ny dramatisk hendelse inntraff 15. juni. Aktoratet presenterte en blodig lærhanske som ble funnet på drapsstedet. Politiet og aktoratet mente at O.J. Simpson hadde brukt hansken under drapet, og ba Simpson om å prøve på seg hansken. Hansken var tilsynelatende for trang til å kunne påføres med letthet på Simpsons hånd, som allerede var påført gummihansker. Hendelsen fikk Simpsons advokat Cochran til å uttale den nå berømte påstanden «If it doesn’t fit, you must acquit.» («Hvis den ikke passer må du frikjenne.») Dette ble også OJ`s slagord på hanskemerket "NOT GUILTY".

Den 3. oktober 1995 avsa den svarte juryen sin kjennelse: Ikke skyldig.