Moskusspising

«Min far har holdt på med det der.»

- Dagfinn Lyngbø om Moskusspising

«Jeg er alltid mett etter en runde Muskusspising»

- Kåre Willoch om Moskusspising

Moskusspising er en uvanlig sport, som er videreutviklet fra sporten elgkasting. Den er mest populær oppe på Dovre, og andre steder der det finnes moskus.

Klar, ferdig, spis!Rediger

 
En turistreklame for moskusspising.

Moskusspising er en av de idrettene som forklarer de mest grunnleggende teknikkene gjennom navnet. Det er en sport med en og en spiller som skal spise så mye som mulig innen det har gått en halvtime. I en konkurranse er det vanligvis fem til ti spillere. Noen av reglene er:

  • All slags form for bruk av pavehatter under konkurransen er strengt forbudt
  • Du kan jo bare prøve askeladd-metoden! Du vet hva som vil skje
  • Hvis du må spy, vennligst bruk doen
  • Det er ikke, under noen omstendigheter, lov til å rope ting som "Ulv, ulv!", "Moskus, moskus!" eller "Antilope, antilope!"

Alle disse reglene fører til den samme greia: Diskvalifisering.

De tre hovedtypeneRediger

Det finnes hovedsakelig tre kategorier: Moskusgnaging, moskussluking og moskussugerørdrikking. Her er de grunnleggende reglene:


MoskusgnagingRediger

Moskusgnaging er den eneste av de tre hovedtypene der ingen pleier å spy etter konkuransen. Den går ut på at spilleren skal gnage pelsen av moskusen. Dette har faktisk utviklet den mindre kjente "pelsinfluensaen", som herjet på begynnelsen av 1900-tallet. Den har utryddet mange ukjente arter, som trollene.

MoskusslukingRediger

Moskussluking er den mest kjente kategorien, og det er den folk flest forbinder med sporten. Kjente personer, som Kåre Willoch og Mozart foretrekker dette fremfor de andre typene.

MoskussugerørdrikkingRediger

Definitivt den idretten som har ødelagt mest sugerør. Den går ut på at man drikker hele moskusen gjennom sugerøret, noe som i starten ble veldig trangt. Etter de dårlige resultatene ble minimoskusen tatt i bruk.


Litt historieRediger

Moskusspising stammer opprinnelig fra elgkasting, men ble oppfunnet av trollene. En av de første kjente moskusspiserne var Dovregubben, men desverre ble de alle utryddet da pelsinfluensaen spredde seg.

Den dag i dag er verdensmesteren Kåre Willoch, som har slukt hele 758 moskuser på en halvtime.

Kjente moskusspisereRediger