Ikkenytt:Spennende innkjøp til forsvaret.

IkkeNytt: Den beste norske nyhetskilden på nett.

Til informasjon: du leste denne nyheten 31. juli 2021 nøyaktig klokka 05:32

30 mars 2006 


Utgående telefonmodell uten klokke

Nye telefoner i forsvaretRediger

Spennende kamp om levering.

En har nå i lang tid hatt en tett kamp mellom leverandørene av mobiltelefoner til forsvaret. Forsvaret skal fase ut de gamle Motorolatelefonene som har vært i bruk i mange år. Amerikanske, Svenske og Taiwanske leverandører kjemper nå om kontrakter med det norske forsvaret.

Ring mener:


I alt for mange år har vi kjørt amerikansk, mener Sjefen i Indentanturet ved Haakonsvern Orlogsstasjon, Bjarne Ring. Dritten er rett og slett gått ut på dato.

Vi har hatt flere midtlivsoppdateringer når det gjelder software i telefonene, men du lager jo ikke diamanter av plastikk. Det er jo nesten slik at den gamle dritten ikke hadde klokke og dato i displayet, og dagens moderne rekrutter og soldater er jo direkte avhengig av å ha tilgang til dette.

 
Bedring i signalstyrke (3) på nye telefoner

Opplæringsbehov


Etter at en i skolen sluttet å lære barna gangetabellen, men delte ut kalkulator i stedet, er både regneferdigheter og romfølelse (tid og rom, som det kalles), rett og slett blitt borte og en har gjort seg avhengig av en mobiltelefon som ikke bare fungerer med et lystig ringesignal, men samtidig kan vise hvor mange klokken er.

Motorola hadde ikke på den tiden telefonene ble konstruert, tenkt tanken at noen skulle bruke telefonen som klokke, og softwareutviklerne som og var amerikanere, var sitt hjemland tro. Dette med klokke var tydelig ikke nødvendig.

Misforståelser


Men den gang ei. På Madla for eksempel, har en opplevd at rekrutter har kommet opp til et døgn for sent til frokost. De har helst kommet på tirsdags morgen etter helgeperm. Podene har ikke skjønt at de kom en dag for seint fra permisjon.

Unnskyldningene har svært ofte vært at de ikke hadde klokke, og at de ikke brukte å regne seg fram til hvor mange klokken var med å se på sola, eller hvor lyst det var. Mor hadde ikke smurt niste, er og en vanlig unnskyldning. Må og nevne den klassiske, med påstanden ”jeg gadd ikke”. Den siste blir brukt bare en gang.

 
Prototype på sunn Norsk ungdom

Slike gutter vil ikke Mor Norge ha, sies det i forsvaret, og Ikkenytt kan til dels være enig i utsagnet, selv om det kanskje høres noe gammeldags ut. Noe må de jo få luftet ut.

Bærbar PC.


I forsvaret frykter en nå at det skal gå samme veien som det gikk med anskaffelsen av bærbare PC-er. En hadde rett og slett ikke råd til å bruke dem, og måtte la de fleste ligge på lager på Haakonsvern Orlogsstasjon, i Bergen.

Sjøforsvaret har og har hatt en stamme av dyktig operativt personell, som etter fadesen med PC-kjøpene, var blitt sittende uvirksomme og brukte tiden til tilfeldig tidtrøyte som å bade seg litt i Vannkanten Badeland i Bergen.

 
Soldatsyssel i badeland

Noe kontakt med vann er nødvendig sier menige i Sjøforsvaret, da en mister følelsen av å være inne til verneplikten hvis en ikke blir bløt.

Knallhard konkuranse


Telefonene fra Taiwan er med som et slags skalkeskjul i konkurransen. EU-krav ?? Laget av billig plastikk, og er egentlig mer en såkalt ris-modell som ikke passer i det kalde nord.

De som virkelig kjemper om milliardinvesteringene er amerikanerne, som videreutvikler dagens modeller, og svenskene som har Wallenberg og Ericsson. Ja, Ericsson har telefonene da, mens Wallenberg har resten..

Pro&Kontra


På Stortinget har en delt seg etter en klar skillelinje mellom de som har sympati med President Bush sine regneferdigheter, og de som ikke har sympati med Bush uansett ferdigheter.

Det blir Svensk


Det går mot Wallenbergs rike. Svenske telefoner med klokke vil etter all sannsynlighet bli valgt i åretundrets forsvarshandel. Må nevne at det som ekstrautstyr leveres klokke som ringer. Og ikke nok med det, den ringer med en annen lyd enn når telefonen ringer. Smart ! Om dette er et tegn i tiden vites ikke, men å komme et døgn for sent etter helgeperm vil i ettertid kunne gi noe kakebu.

 
Dette er IKKE kakebu

Og som en parentes for de som tror at kakebu er en sånn liten vogn som står ute i gaten og hvor det selges smultringer, så er det altså ikke det. Når du kommer til stadiet hvor du og eller dine venner skal avtjene verneplikten, vil du fort lære hva kakebu er.

Vel møtt.

Og måtte den beste vinne.


Siste Det ryktes at President Obama vil tvinge det norske forsvaret til å kjøpe Amerikanske telefoner. <Skal en kunne delta i Afganistan må en kunne stole på utstyret>, sies det fra Washington. <Og det må da selvfølelig vær Amerikansk>. Iphone er en nyutviklet amerikansk mobil`(ikke Motorola denne gangen) som ikke har tastatur. Redaksjonen er i sterk tvil om dette vil passe inn i den norske hverdagen. Guttene trenger noen knapper å slåss med i en farefull hverdag, tror nå vi da.


Tilbake til Ikkenytts forside