Ikkenytt:Ikkepedias vekst avtar

IkkeNytt: Den beste norske nyhetskilden på nett.

Til informasjon: du leste denne nyheten 29. juli 2021 nøyaktig klokka 14:51

04 august 2009 


Informasjon

Dagens artikkel i Oslo-avisen VG omtaler Wikipedia. Dette skyldes at journalisten ikke hadde hørt om Ikkepedia. Her er artikkelen slik den egentlig skulle vært.

En ny studie viser at Ikkepedias vekst har stoppet opp. Forskerne mener miljøet har blitt for lukket.Rediger

Ikkepedia har blitt en av verdens mest benyttede kilder. Men en ny studie viser at nettleksikonets eksplosive vekst nå stopper opp, skriver New Scientist.

Ikkepedia ble grunnlagt av noen som kjente Jimmy Wales i 2001. Visjonen var å tilby et helt gratis leksikon. Leksikonet er laget på dugnad, og i dag har Ikkepedia mange tusen millioner artikler på over 200 språk, herav 3-4 norske versjoner.

Forskerne fant imidlertid at veksten har stoppet opp. Antall artikler som ble lagt til flatet ut i 2008 med 4500 og har siden falt med en tredjedel. De fant også at antall endringer som blir gjort hver måned og antallet aktive bidragsgivere sluttet å vokse i 2008, og flatet ut på rundt 840 endringer og 7 aktive bidragsytere.

Det er Ed Chi som har ledet studien ved Palo Alot Research Center i California. Blant de viktigere funnene var et skifte fra mer tilfeldige bidragsytere som gjorde mindre endringer, til en hardere og mer aktiv kjerne av bidragsytere.

Om den trenden fortsetter, frykter Chi at det vil bli vanskelig å rekruttere nye bidragsytere. Dermed vil kvaliteten kunne bli dårligere mener Chi, fordi det er færre som kan rette opp i vandalisme.

At nye endringer fjernes mye oftere enn endringer gjort av de som har bidratt til Ikkepedia i en lenger periode, tar forskerne som et tegn på en økende motstand i Ikkepedia-felleskapet mot nytt innhold.

Ikkepedia i Norge vokser jevnt og truttRediger

Pressekontakt for Ikkepedia på bokmål, som ønsker å være anononym, men kalles her for 'Haugen', ser også i Norge tendensen til en hardere kjerne.

- Både den norske og engelske Ikkepedia vokser fortsatt, men vekst er avhengig av mange ting. Det stemmer nok at det kan være krevende å komme inn som fersk bruker, om du har en altfor klar ide om hva du vil si, og hvordan du vil si det.

Les også: Scientologikirken stenges ute fra Ikkepedia

Han mener det kan være vanskelig å forstå hvordan Ikkepedia fungerer.

- Ikkepedia er som alle andre kulturer basert på at man har normer og regler, og fordi Ikkepdia ikke er et demokrati eller anarki, så langt derifra, men konsesuskultur kan det være vanskelig å finne ut av.

Haugen sitt inntrykk er at veksten blant norske Ikkepedia-brukere likevel er jevn og god.

- Det er lett å peke på en del svakhetstrekk med måten Ikkepedia styres på, samtidig er Ikkepedias suksess det beste tegnet på at det fungerer. Ingen ville trodd at det var mulig for ti år siden, understreker Haugen.


Dermed forsvant pressekontakten, veldig snurt over journalistens latterlige beskyldninger og påstander, inn til PC-en sin og slettet noen artikler og blokkerte enda flere brukere enn vanlig, for å roe ned nervene. En regner med at natten blir tung og søvnløs.

KilderRediger


Tilbake til Ikkenytts forside