Filosofiske spørsmål

Filosofiske spørsmål kan gi deg mye å tenke på – faktisk så mye at du risikerer at huet ditt sprekker. Ettersom det gjerne medfører blod og gørr overalt, er det vel i grunnen ikke å anbefale at du tenker for mye på disse spørsmåla. Visse mennesker med uærlige hensikter, kalt filosofer, kommer til å forsøke å lure deg til å gjøre det likevel. Disse bør du holde deg unna.

EksemplerRediger

 
Google har svaret på alt. Sp er en kakestabilisator – ikke et politisk parti. Hvorfor forekommer da ordet parti i navnet?
 
Folk fra Bayern lager musikkvideo – bærer hele Europa ansvaret?

Filosofiske spørsmål kommer i mange former, fra de harmløse til de direkte sinnsnedbrytende, skadelige og hjernesprekkende. Av hensyn til liv og helse, ønsker Ikkepedia slett ikke å formidle de verste, som på det mest forkastelige vis blir spredt av blant andre terroristorganisasjonen Humanistisk Fakultet (HF). Noen eksempler som derimot har blitt vurdert til halal er de følgende:

 • Åssen kan egentlig tær lukte dersom de ikke har nese?
 • Om smaken er som baken, må du da ha dårlig rygg dersom du har dårlig smak?
 • Hva skjer om du koker Wikipedia på høy varme?
 • Kan du stole på noen som omtaler seg som notorisk løgner?
 • Et løpsk tog er på full fart mot fem personer som er dumme nok til å stå midt i sporet og ikke evne å flytte seg (eventuelt er det de døvblindes landsforbund som holder årsmøte på skinnegangen). Du har mulighet til å pense toget over på et annet spor, der det bare står en feit mann og glaner på toget som kommer dundrende, slik at bare én person blir drept heller enn fem. Hva skjer om du nekter å forholde deg til et slikt absurd scenario?
 • Hva kan en filosof egentlig brukes til?
 • Hvorfor heter Senterpartiet nettopp Senterpartiet når de verken liker sentralisering eller, som det framgår av bildet til høyre, er et ordentlig parti?
 • Hvorfor gadd Gud å lage Satan dersom de bare hater hverandre uansett?
 • Hvem var det som i utgangspunktet tillot folk i Bayern å lage musikkvideoer, og er det noe hele Europa må ta ansvaret for?
 • Hvorfor tror så mange gifte kvinner over 45 år at den stumme f-en i Donald Trumpf skal uttales?
 • Hva skjer egentlig om du oppbevarer 0,5-bly i en 0,7-trykkblyant eller motsatt?

Som våpenRediger

 
Det ser ut som et uskyldig bokomslag, men ikke døm boka på omslaget – dette er et djevelens verk.

Gjennom tidene har såkalt opplyste mennesker brukt filosofiske spørsmål som våpen i krig mot intetanende, uskyldige medborgere som ifølge de opplyste ikke er verdige betegnelsen tenkende menneske. Slike trefninger kan oppstå hvor som helst, enten det er i kollokviegrupper på et støvete grupperom på universitetet, i lystige lag på private hjemmefester eller når du minst venter det. Hensikten med dette er både å bryte ned motpartens psyke og samtidig å blåse opp sitt eget ego, som i motsetning til ballonger dessverre ikke sprekker når det passerer et anstendig magemål.

MotgiftRediger

Å bli utsatt for filosofiske spørsmål kan være en dypt traumatisk opplevelse. Symptomene kan være mange og omfatter blant annet økt puls, kaldsvetting, nervøsitet, stamming, ustabilt humør og generell følelse av ubehag. Heldigvis fins det motgift.

Passiv eller nøytral reaksjonRediger

Å forholde seg passiv eller nøytral kan motvirke de uønska symptomene, samtidig som kilden til ubehaget får seg et realt filosofisk slag. Ved å erklære seg nøytralt unngikk dessuten Norge én av to verdenskriger, så sjansen for at du lykkes er nokså stor. Svar med «ha’kke peiling», «bryr meg ikke», «samma det, vel!» eller annet, passe uengasjert treordsutsagn. I beste fall gir plageånden opp. I verste fall forsøker han å belære deg om hvor viktig filosofi er, men da er du allerede i gang med å traske av gårde, slik at det ubehaget du opplever ved å høre stemmen hans blir forholdsvis lite og stadig minkende etter hvert som du greier å øke avstanden til kilden.

Fyr motildRediger

Angrep er det beste forsvar, sies det. Sett at noen forsøker å innlede en diskusjon med et tåpelig, filosofisk spørsmål som kan man egentlig være et tenkende menneske uten å ha Immanuel Kants Kritikk av den rene fornuft stående i bokhylla? Her har du flere alternativer: enten kan du gjøre det enkelt og skrike ja, din pretensiøse dritt! eller så kan du stille et velformulert spørsmål tilbake, slik som kan du egentlig være et tenkende menneske når du stiller et så dumt spørsmål? I atter andre tilfeller kan det være aktuelt å komme med et uforutsigbart svar. Dette kan sette dem ut og gi deg verdifull tid til å tenke ut neste trekk. Spør de for eksempel hva som kom først av høna og egget, svar jeg visste verken at høns eller egg kunne komme.

Løp!!Rediger

Om ingenting annet virker, løp om du har livet kjært – løp til snørr og slim setter seg i halsen og kondisen innhenter deg! Folk som stiller gufne, filosofiske spørsmål er som regel uforbederlige bokormer, så sjansen er stor for at de har enda verre kondis enn deg. Ikke hør på alle besserwisserne som sier at du ikke kan løpe fra problemene dine for alltid – det kan du faktisk! Det har ikke noe å si om det er hoggelger, filosofiske spørsmål eller ubetalte regninger, du kommer unna det aller meste bare du løper fort nok. Når hørte du vel sist om en maratonsløper som blei dømt for underslag eller drept av en filosof?

Eksistensielle spørsmålRediger

Eksistensielle spørsmål er en delmengde av filosofiske spørsmål. Disse er langt lettere å forholde seg til og kjennetegnes ved den depressive grunntonen. Et knippe eksempler er:

 • Er livet meningsløst?
 • Vil noen savne meg om jeg forsvinner?
 • Vil jeg noen gang få meg en ekte jobb med mastergraden min i filosofihistorie med særlig henblikk på forskjeller mellom indoeuropeisk og uralsk metaetikk?
 • Hvorfor løper alltid folk så fort de klarer bort fra meg når jeg skal til å fortelle dem om Jesu’ glade budskap?
 • Hvorfor innser ennå ikke 99,8 prosent av befolkningen at både patriarkatet og kapitalismen knuses dersom vi skal oppnå fred i Norge?
 • Hvorfor er alle jenter slemme horer som ikke vil gi meg den sexen jeg fortjener, selv om jeg er en snill gutt? De fortjener alle sammen å dø.

Etikk og etiske dilemmaRediger

Nei, det er ikke det spøtt bedre – ikke la deg lure av noen som kamuflerer de filosofiske spørsmåla sine under betegnelsen etikk. De vil forsøke å pepre deg med trojanske hester helt til du slipper inn én, og da er det for seint. Å bli drept som følge av å ha blitt utsatt for et etisk dilemma kan være minst like smertefullt som å dø av et vanlig filosofisk spørsmål, og dessuten vil filosofene alltids finne en måte å få deg til å sitte igjen med elendig skyldfølelse uansett åssen du mente Per, Kari og Ola burde delt det siste kakestykket.

Det er haugevis av ulike typer etikk, og for å være på den sikre sida bør du unngå alle disse:

 • Dy(g)dsetikk (skrives både med og uten g, trolig for å lure spamfilter)
 • Metaetikk
 • Genetikk
 • Humanetikk
 • Fonetikk
 • Pliktetikk (se, de prøver til og med å gjøre det obligatorisk!)
 • Aritmetikk
 • Presseetikk (igjen, etikk du presses til!)
 • Hermetikk
 • Sosialetikk (særlig ille, som andre ting på sosial-, f.eks. sosialisme, sosial angst og sosialantropologer)
 • Kybernetikk