E (bokstaven E uttales E, rett fram, pis of keik) er en bokstav brukt i det moderne alfabetet. Det er den vanligeste bokstaven, og brukes i mange sammenhenger.

Hvordan uttale ERediger

Noen tar det som en selvfølge at alle kan uttale 'E'. Det er ikke tilfelle. Derfor skal jeg dedikere en hel liten del av artikkelen til uttalelsen.

  • 1. Åpne munnen. Det anbefales på det varmeste at alle nybegynnere åpner munnen, ettersom det gjør det lettere. Erfarne uttalere vet hvordan man sier 'E' med lukket munn, men så har jo de øvd mye!
  • 2.Legg tungen ganske slapt i munnen, med tungespissen ikke ovenfor kanten på tennene i underkjeven. Legg så leppene like rundt tennene, sånn at det laveste overleppepunktet og det høyeste underleppepunktet ikke kommer forbi kanten på tennene på samme side. Du vil nå ha klart å lage et ganske uentusiastisk smil. Du er nå i posisjon. Nå kommer den spennende delen.
  • 3. Slipp luften ut av lungene. Du vil da høre lyden "EEEEEEEEEEEEEEE!!", som bare er en forlenget versjon av 'E'.

Gratulerer! DU har nå klart det nettopp mange ikke klarer. Du er spesiell! Du burde poppe en flaske med Tropo mens du danser av glede.

BruksområderRediger

Dette er bare en kjapp gjennomgang av de forskjellige bruksområdene rundt 'E'.

  • Når du ikke helt vet hva du skal svare på et vanskelig spørsmål er "eeeeeeeh..." et godt valg av uttrykk. Veldig populært blandt sløve fjortiser med pubertetsproblemer.
  • Generelt i de fleste ord som inneholder 'E'. Eple høres unektelig tøffere ut enn 'apla', og 'orddeling blant veske entusiaster' høres bedre ut enn 'orddaling blant vaska antusiastar'.
  • For å få en tøff dialekt å snakke med kan du jo slå sammen 'A' og 'E', og dermed få en 'Æ'.

Eksempel: "Jeg præiker slæng!"

E'ens historie og opphavRediger

Lyden 'E' har vært i bruk siden Jesus disipler, ledet av Kjell Magne Bondevik, ble rimelig lei av å si "Jasus" og dermed endte opp med en helt ny uttale, "Jesus". Det er sagt at Jesus ble så glad for denne gaven at han nærmest 'gikk på vannet'. Bokstaven 'E' i skriftlig form skal derimot ha blitt oppfunnet av Visigoterene, men siden blitt stjelt av hellenske industrispioner. Mange mener den opprinnelige gotiske 'E'en så ut som en M snudd 90 grader. Om dette er ingenting sikkert, ettersom ingen er gamle nok til å huske tilbake til den tiden (utenom Kjell Magne, men det sier jo seg selv).