Traktoregg

Traktoregg som ligger på rekke på et jorde.

Traktoregg er egg som legges av traktorer(også kjent som gardsmallows). De legges stort sett på marker, enger og sletter med mye gress. Traktoren er en nøkkelart i norsk natur og tilbakegangen i den norske traktorbestanden har gitt omfattende ringvirkninger. Dette inkluderer gjengroing på grunn av mindre beitepress fra traktoren og tilbakegang i bondebestanden, som har et tett symbiotisk forhold med traktoren.

Traktoregg kan lett forveksles med trollegg.

KjennetegnRediger

Traktoregg kjennes lett igjen på størrelsen. Vanlig diameter for et traktoregg er nesten to meter. De er nesten alltid hvite, men en sjelden type traktorer som mangler fargesyn, har en tendens til å legge grønne eller blå egg med rosa prikker.

Etter at traktorene begynte å spise kunstgress i tillegg til vanlig gress en gang på 30-tallet, har eggeskallet fått et betydelig innhold av plast. Dette fører til at det ser ut som om eggene har plast rundt seg.

FormasjonerRediger

Siden 1999 har det vært dokumentert flere tilfeller av traktoregg som sett fra luften danner bokstaver og ord, eller tegninger. Reisende journalister har hatt en tendens til å fremstille dette som kjennetegn på at traktorene har utviklet intelligens og nå prøver å stoppe oss før det er for sent. Nyere forskning viser derimot at traktorene ikke står bak disse formasjonene, men at det er aliens som kødder med oss.

Noen mener at man kan se den kinesiske mur helt fra månen. Det er desverre for de som måtte befinne seg på månen, helt feil. Det er derimot rekkene med traktoregg som ligger linet opp fra stange til løten som lyser opp på den ellers så flate jorden.

En spesiell type traktoregg har vært kjent for å hoppe ut i veien under rallyløp, hvorpå de deltakende bilene må foreta plutselige unnvikelsesmanøvre. Dette har dessverre medført redusert bestand av både rallybiler og traktoregg...

Traktoregg som matRediger

TilberedningRediger

Det anbefales å koke eller steke traktoreggene før man spiser dem. Se guiden "Hvordan koke eller steke et traktoregg".

SmakRediger

Rå traktoregg smaker gress. Kokte traktoregg smaker kokt gress. Stekte traktoregg smaker stekt gress. Kan i enkelte tilfeller ha en uønsket plast-smak som ikke anbefales. Lever da tilbake traktoregget hvor du kjøpte det.

TilbehørRediger

Traktoregg smaker best sammen med store mengder syre. Se også selvmord.

Art på rødlisteRediger

Traktorbestanden i Norge har vert i tilbakegang de siste tyve år og det er bare takket vere import og utsetting av utenlandske traktorer at bestanden ikke har kollapset. Artene Gråtass, liten Deutz og rød Massey Ferguson uten clutch og styrekule har siden 2007 stått på traktorvernforbundets rødliste over arter som er kritisk truet i Norge.

Vi må heller ikke glemme Gråtassvarianten gullkalven som hadde bronselakkert motorblokk. Idag nesten utdødd.

Årsaken til tilbakegangen er trolig mangfoldig og komplisert, men forskere trekker fram faktorer som global oppvarming, rød avgiftsfri diesel og turisme. I Tyskland omsettes traktoregg for store summer blant samlere og man kjenner til at bobilturister har finansiert ferien med eggrøveri i Norge. Her er trolig mørketallene store.

Traktoren er også truet av konkurranse med gocarten, en innført art av kjøretøy som ikke hører naturlig hjemme i norsk fauna. På Dovre ble det på nittitallet gjort forsøk med utsetting av en flokk semitrailere, som er gocartens naturlige fiender. Dette med blandede resultat.

Traktoren er en såkalt nøkkelart i norsk fauna, som betyr at flere andre arter er avhengig av den. Traktoren lever i symbiose med bonden og traktorens tilbakegang har ført til at det blir færre og færre bønder i Norge. Vi oppmoder derfor om at eggsankere overholder kvoten på fire egg per husstand og respekterer totalfredningen av traktorer i parringstiden, juni-september.

John Deere er grønn og omfattes ikke av denne rød-lista.

Se ogsåRediger