Åpne hovedmenyen

Ikkepedia β

Questionmark.gif Hvordan? 
Denne artikkelen er en del av Ikkepedias Hvordan?-serie. Se flere Hvordan-er?


Tenåringene har det for lett. Når en 15 åring klager over hvor ille det er at han må ta ut søpla, blir jeg frustrert. Tenåringene forventer alt for ingenting. Som alle andre tenåringer og fjortizzer er det oss foreldre det går utover, vi er tross alt den største (ofte eneste?) sponsoren. Til tross for tilnærmet ingen innsats og arbeidsvilje forventer de at vi skal betale for alt de vil ha.

Det er på dette området vi må lære av andre kulturer. I Islamske land slår de ulydige barn, ingenting motiverer en tenåring til arbeid mer enn frykten for et blåøye eller to neste dag.

En voldelig oppdragelse skal være effektiv, viser forskning.

Innhold

Hvordan oppdra en tenåringRediger

Tips

En liten tankevekker til alle foreldre som er redd for å misbruke kjeppen, så lenge du ikke dreper sønnen din så gjør du han bare sterkere

Selv slår jeg ungene mine regelmessig, jeg begynte med det da de nektet å rydde rommet sitt. Men etter å ha blitt banket regelmessig lystrer de mitt minste vink. Selv om de gjør alt jeg sier og dermed ikke gir meg noen grunn til å slå dem, gjør jeg det nå mest for fornøyelsens skyld, de vet selv det er til deres eget beste. Jeg har to barn, en gutt på 18 og en jente på 17, Robert og Linn. Robert gikk alt greit med, helt til lærerne begynte å lure på de stadige blåmerkene hans. Det var da jeg gikk over til lærpisk, denne gjør nytten og etterlater ingen merker. Jeg vil anbefale denne type pisk til alle som ønsker å slå barna sine, med denne pisken slipper du frykten for blåmerker. Dette er noe jeg har mange års erfaring med.

Det beste er å la barna få frie tøyler til de er 10 år. Da har de vanligvis lagt seg til noen av de verste tenåringsvanene som finnes. På denne måten ser de hva som ødelegger dem, ikke slagene dine, men oppførselen deres. Fordelene ved denne metoden er at når barnet er 11 år, så har du 10 års juling til gode. Du kan tenke på femåringen som knuste kaffekoppen mens du lar pisken svinge. Har hjulpet meg gjennom utallige stunder med gråtende unger. Når barnet har fått nok juling, gjør det akkurat som du sier. Hvis ikke derimot, da slår du ikke hardt nok.

 
Effektivt og smertefullt. Etterlater ingen merker. Like greit som lærpisk!

Få penger ut av det!Rediger

Begynn med små detaljer, be dem ta ut søpla, klippe plenen og lignende. Senere kan du sette dem til ordentlig arbeid. Jobbe for minstelønn uten syting er fullt mulig med nok juling. Selv fikk jeg min egen sønn til å jobbe som dealer da han var 14, siste fire årene er han blitt et kjent ansikt på Oslo S på lørdagskvelden. Det er det samme med min datter, hun begynte allerede som 15-åring å prostituere seg selv. Det er jo bare rett og rimelig at de tjener på det her, så jeg lar begge beholde 5 % av inntektene. Det gir dem lommepenger til dop, alkohol og alt annet en tenåring trenger. Dette er gode penger, tenk følelsen av selvtjente lommepenger som de har jobbet hardt for.

 
Linns rottweiler, Tass.

Ikke nok med at de tjener sine egne penger, de lærer selvdisiplin. En jobb krever, man har kunder som har behov. Tidspunkt som skal holdes og avtaler som skal gjennomføres. Ansvar er noe en tenåring har godt av i oppdragelsen. Det lærer dem mye viktig som de kan ta med seg videre i livet. Alt jeg gjør, gjør jeg for å forberede ungene mine på et voksenliv. Hvordan blir overgangen til voksenliv for en tenåring som aldri har jobbet en dag i sitt liv når han plutselig skal jobbe 8-16?

Fra det perspektivet går barna mine en lys fremtid i møte.

Jobbing er bare en av metodene jeg bruker for å forberede ungene mine. Ansvar er som sagt også viktig, jeg har gitt dem en hund hver slik at de lærer hva ansvar betyr. Hunden er avhengig av deg og du må være der når det trengs. Et ekstra pluss ved dette er at det å bli borte i mange dager er totalt uaktuelt for dem og du har full kontroll på dem til enhver tid. Som tolvåring fikk Robert en pitbull, og Linn fikk sin rottweiler som 13-åring. Som man sår, høster man, i dette tilfellet har jeg lært barna mine at det kan tas bokstavelig. Ved riktig trening har hundene utviklet ferdigheter som en vanlig puddel kan se langt etter. Linn vant 25 000kr på hundekamper forrige uke, og Robert får stadig forespørsler om torpedooppdrag der hund er obligatorisk. Så hardt arbeid og omsorg lønner seg. I tillegg til jobbene gir dette noen ekstra kroner i lommen, etter jeg har tatt mine 95 % selvfølgelig. Dette kan virke ondt, en venn av meg forsto ikke hvordan jeg kunne ta 95 % av det barna tjente siden han selv aldri tok mer enn 55 %, men forklaringen er enkel. Barna lærer på denne måten å være takknemlig. Uten min plettfrie oppdragelse hadde de ikke tjent en eneste krone selv, og 95 % er ikke så mye. Da rottweileren til Linn vant hundekampen fikk hun 1250 skattefrie kroner selv. Hvor mye får man ikke for 1250 kr i Pakistan? Vel, dette er ikke Pakistan, men jeg har lært ungene mine god bruk av penger, og takket være min opplæring burde hun klare det samme i Norge.

Jeg selv kjøper aldri noe til fullpris. Maten er som regel gratis siden jeg aldri kjøper noe som ikke er gått ut på dato. Dette er noe av lærdommen jeg håper barna mine vil ta med seg videre i livet. Sløsing av penger er unødvendig og ifølge Koranen en synd.

Se til de islamske landRediger

Julingen av barn er for å lære at handlingene deres har konsekvenser, gjør de noe galt får de ta følgene. Jobben gir dem viktig lærdom om arbeidslivet og hvordan dette funker videre i livet. Hunden er et av de viktigste læremidlene, med en hund følger et stort ansvar. Det er ikke noe man kan leke med en dag for så kaste den neste. En hund krever omsorg og stell hver dag, 365 dager i året.

 
Kjør døtrene dine ned i en burka, så lyer de deg nok. Og mens du er i gang, gjør det samme med sønnene dine også.

Det er slik systemet funker i islamske land. Foreldrene slår barna så lenge de selv kan stå. Når deres tid nærmer seg og de ikke lenger kan stå, da er ungene der for å hjelpe dem. Ungene er takknemlig for oppdragelsen de fikk. De kan takke foreldrene for den gode personen de er. De hedrer foreldrene og gjengjelder oppdragelsen ved å stelle dem når det virkelig trengs. Her i Norge har man feil syn på dette. Foreldrene lar barna gjøre som de vil og hvordan går dette? Ja, som 90-åring sender barna deg rett på gamlehjem for å dø, uten å nøle. Om sønnen din har tid ser du han muligens en søndag i måneden. Nei, da slår jeg heller sønnen min regelmessig og flytter inn hos ham når helsa begynner å svikte.

Det er vanlig i Norge at barna driver en eller annen form for sport, det er et steg i riktig retning. Barna er med både sosialt og aktivt der de lærer disiplin. I fotball lærer de taklinger samt hard trening. Men finnes det noen bedre trening enn å løpe ifra en far med balltre? Selv om fotball er bedre enn ingenting, har vi fortsatt langt igjen til å oppnå det med barna våre som muslimene har klart i århundrer.

En annen fordel er mobbing, tenk hvor forberedt ungene mine er når de går til skolen. Når skolens bølle hopper på hodet hans mens han flirer og ler mens han sier: "Om du tror det gjør vondt skal du kjenne når pappa gjør det." Hvor mange norske barn kan skryte av dette?

UlemperRediger

Det finnes kanskje et par ulemper ved en slik oppdragelse. Da jeg ble litt for ivrig med kjeppen en dag brakk jeg armen til Robert. Dette i seg selv er ikke nødvendigvis en dårlig ting, han sa det var arbeidsulykke og fikk erstatning. Men når jeg kommer på sykehuset og de ser bruddet samt blåmerker, stiller de mange ubehagelige spørsmål. Det jeg ønsker er en lovendring, det er en skam at jeg som et fremragende eksempel på god barneoppdragelse må lyve for ikke å bli fengslet. Jeg gjør det som er best for sønnen min, selv om Norges lover av en eller annen grunn ikke tillater det. Jeg savner da jeg var i Midt-Østen, da kunne jeg komme med datteren min til sykehuset med stort blodtap og forklare alt som det var. Reaksjonen jeg fikk var at jeg ikke hadde slått henne nok, om jeg hadde ville hun tålt det. Det var da jeg vurderte å flytte, men på den andre siden er det dårlig marked for prostituerte og dealere der, så jeg skrinla flytteplanene. Jeg vil bare gjøre hva som er best for barna mine, om det betyr at jeg må ut med et par løgner så får det så være.

En oppdragelse bør bestå av disiplin, ansvar og selvbeherskelse. Som 11-åring ble min sønn sendt til kostskole i Afghanistan der han bodde i to år. Dette er en beslutning jeg aldri har angret på. Er det noe de lærer på en kostskole så er det disiplin. Barna der har et samhold og vennskap som norske tenåringer ikke engang kan forestille seg. Men så hvorfor er det ikke kostskoler i Norge? Fordi i Afghanistan straffer de barn som ikke oppfører seg, og dessverre er ikke fysisk avstraffing lenger lovlig i Norge. Ferieleir, kalles det her. Men her er barna for å ha det gøy og leke. Hva lærer de av dette? På en kostskole lærer du disiplin, en av de viktigste egenskapene senere i livet. Jeg ser resultatene av denne opplæringen i min sønn hver eneste dag. Han sitter alltid rett i ryggen, står ordentlig oppreist når han hilser og har alltid frokosten klar når jeg våkner. Datteren min tar oppvasken og blir hjemme hver lørdag for å vaske klær.

Det finnes mange måter å oppdra et barn, men hvor mange måter resulterer i et lydig og veltrent barn slik jeg har?