Åpne hovedmenyen

Ikkepedia β

«Ja» i mange former og farger. WOW! Så mange farger! Crazy! Ja... farger... JA!!! WOW... double rainbows...

Ja er et ord i det norske språk som ofte klassifiseres som det korteste svaret noen sinne. «Ja» indikerer enighet og er det motsatte av det forbudte og politisk ukorrekte ordet «nei». «Ja» brukes forøvrig i det politiske landskapet i betegnelsen "vi vil oppnå borgernes løfter, men i mellomtida forbruker vi skattepengene deres".

«Ja» er beslektet med «nja», «tja» og synonymt med «hm», «lol» og «kanskje». Forskjellen på «ja» og «jo» er at «ja» brukes som bekreftende svar ved et positivt utsagn, mens «jo» brukes som bekreftende svar ved et negativt utsagn eller spørsmål. For eksempel:

—Har han giftet seg? —Ja, han har nemlig GIFTET seg...
Her indikerer «ja»-et at informasjonen i spørsmålet stemmer: Han har faktisk giftet seg.
—Har han ikke giftet seg? —Jo! Men han var en dust da han gorde dette.
Her indikerer «jo»-et at informasjonen ikke stemmer: Han er faktisk gift.

Man har også prøvd å forske forskjellen på «jau» og «sau», dog ingen har funnet noen linguistiske bemerkensverdigheter inntil videre.

Ja! Vi elsker dette landet!!!

Det finnes noen baklengspersoner som sier «ja» som hilsen istedenfor «hei». Men denne forvirrelsen terger kun et halvt prosent av hele den norske befolkningen.

EtymologyRediger

«Ja» var opprinnelig «aj» (engelsk: «aye») som fortsatt sies på Island og Hjaltland. Ordet undergikk samme skjebne som «ekki» («ikke»). Språkreformen i 1917 gjorde at alt skulle gjøres til «ja». Arbeiderpartiet derimot ivret for omgjørelse fra «aj» til «ap», men lengere enn en rundspørring på gaten kom de ikke.

Se ogsåRediger