Åpne hovedmenyen

Ikkepedia β

Hvordan:Tyde boligannonser

Questionmark.gif Hvordan? 
Denne artikkelen er en del av Ikkepedias Hvordan?-serie. Se flere Hvordan-er?
Se opp for boligannonser merket med "variabelt klima".

Idyllisk enmannsbolig på skogstomt. Velholdt og med gammeldags sjarm. På papiret høres dette vidunderlig ut, men virkeligheten er nok en ganske annen. Skogstomten består mest av myrlendt utmark og den gammeldagse sjarmen staves egentlig "rotter". Språket i slike bostedsannonser lever sitt eget liv, parallelt med det norske språk for øvrig. Vi bringer her en del oversettelser fra slike bostedsannonser, og viser deg hvordan du skal tyde boligannonser like godt som en innfødt eiendomsmegler.

Hage med muligheterRediger

Kan egentlig bety hva som helst, alt fra "sementert bakgård" til "ugjennomtrengelig urskog". Det eneste man kan være noenlunde sikker på er at det kan ta lang tid å lete seg frem til de mulighetene som eventuelt måtte finnes.

Skjønn naturtomtRediger

En ytterst spekulativ frase. Denne tomten skal altså inneholde ett eller flere innslag av noe som selgeren klassifiserer som "natur". Om det da er tale om et enkelt grantre, et vepsebol eller for den saks skyld en haug med harebæsj, gjenstår å se.

En viss renovering må påregnesRediger

Varselsignalet her er ikke ordet "renovering", men ordene "en viss". Siden alle positive ord og vendinger i slike annonsene bør tones ned til det halve, og de negative bør forsterkes tilsvarende, kan "en viss" formodentlig oversettes med "en total".

Herlig byleilighet midt i byens pulserende hjerteRediger

Javisst!! Dersom leiligheten ikke ligger kloss inntil en larmende T-banestasjon eller en jernbanelinje, kan du være helt sikker på at
a) det pågår omfattende og langvarige bygningsarbeider i umiddelbar nærhet.
b) du blir nabo til byens mest populære karaokebar.

Perfekt ungdoms-krypinnRediger

"Krypinn" er akkurat det det handler om. Et hull i veggen, sju trapper opp (det finnes ikke heis) og formodentlig uten varmt vann og varme. Perfekt for den som kun er på utkikk etter tak over hodet i noen timer for å sove av seg rusen etter en fuktig kveld på byen. Mindre perfekt for den som er på utkikk etter noe mer varig.

Fin uteplass med sydvendte vindusmarkiserRediger

Ikkepedia har en artikkel som er fullstendig irrelevant for denne artikkelen.

Finnes det virkelig noen som kjøper en leilighet kun for markisenes del? Det faktum at markisene i det hele tatt nevnes i annonsen, i kombinasjon med ordet "sydvendt", burde få en alarmklokke til å ringe. Markisene er en sentral greie for selgeren helt enkelt av den grunn at den fine uteplassen blir så inn i hampen varm i sommerhalvåret at dersom ikke markisene hadde eksistert hadde ikke selgeren gjort det heller. Han hadde da omkommet av heteslag.

En leilighet med det der lille ekstraRediger

Lille ekstra hva da? Litt ekstra mugg og råte bak våtromstapeten? Eller litt ekstra innpåslitne naboer? Kanskje litt ekstra høy leie? Spørsmålene hoper seg opp og her bør man få svar på det aller meste før en eventuell kontrakt signeres.

Et hus som må sees!Rediger

Finnes det hverken karnapp, franske dører, kakkelovner eller markiser å friste med blir det benyttet en nødfrase som denne. Meningen er soleklar: Man vil skape en nysgjerrighet hos den potensielle kjøper. Men hva skjuler seg bak denne suggererende formuleringen? Hva har dette huset for kvaliteter å by på som er så fantastiske at de ikke kan gjengis verken i skrift eller på bilder? Selgeren selv har formodentlig ingen forklaring. Men har han først fått deg til å bite på annonsen, og har klart å få deg ut til huset, er handelen omtrent i havn. Tror han…

Kort vei til offentlig kommunikasjonRediger

Også ett varselsignal som må taes alvorlig. Dette kan effektivt prøves ut om du tar buss eller eventuelt tog til visningen.

FrittliggendeRediger

Her bør bildene tale sitt tydelige språk. Boligen er mest sannsynlig inneklemt blant en drøss med andre hus og ligger ikke mer fritt enn at du akkurat klarer å parkere en bil på utsiden. Fra kjøkkenet ser rett inn i stuen til naboen på ene siden eller soverommet til andre.