Åpne hovedmenyen

Ikkepedia β

Hvordan:Skrive en Creepypasta

Questionmark.gif Hvordan? 
Denne artikkelen er en del av Ikkepedias Hvordan?-serie. Se flere Hvordan-er?


Creepypasta er skrekkhistorier på nettet (og ikke pasta som er så gammel at den får bein og går på egen hånd, selv om dette er en god metafor for de verste eksemplene av creepypasta). Du kan dessverre ikke bli styrtrik av å skrive dem, men det er verdt et forsøk om du er interessert i Internett-berømmelse.

Trinn 1: Velg et temaRediger

Først må du finne ut hva historien skal handle om. Det er anbefalt å følge en velprøvd formel, f.eks den der et mobbeoffer får superkrefter og blir en seriemorder. Hjemsøkte videospill er også en klassiker. Sørg for at du baserer creepypastaen på et velkjent spill som Zelda, Sonic the Hedgehog eller Pokémon - du vil vel ikke miste lesere bare fordi fortellingen hander om et spill de ikke har hørt om? Om du ikke vil gjøre spillet hjemsøkt, kan du i stedet la pastaen handle om en skummel hemmelighet alle spillerne av et populært spill på et eller annet vis har oversett. Er du en Jack Thompson som hater videospill så mye at du ikke en gang orker å skrive om dem? Baser historien på et TV-show i stedet. Du kan skrive om en person som finner en skummel, fortapt episode av programmet, eller bare lage en teori om de eksisterende episodene. Teori-metoden funker også på videospill, forresten.

Om du absolutt ikke har lyst til å gjøre noe av det ovennevnte, skriv heller om noe helt bisart. Sørg for at historien gir null mening - å la handlingen foregå i et univers der ingenting gir mening spiller konstant på frykten for det ukjente.

Trinn 2: Skriv pastaenRediger

For å skrive en god creepypasta, er det viktig å vite hvordan en pasta er bygget opp. Strukturen varierer med typen pasta, men det er noen fellestrekk som går igjen.

Generell pastastrukturRediger

Du bør begynne med noe av typen "om du leser dette, kommer du også til å bli offer for en forbannelse". Folk er dumme, så det kommer ikke til å skremme noen bort, og noen idioter kommer til og med til å lese den fordi du skrev det. Du må også etablere at fortelleren som skriver historien kommer til å dø snart. Dette er ekstra effektivt om det er åpenbart at fortelleren har muligheten til å be om hjelp eller prøve å flykte, men likevel prioriterer å skrive historien. Deretter skal det skje noe creepy shit. På et eller annet tidspunkt hovedpersonen tro at det er over, bare for å se at den creepy shiten... shitet... whatever starter opp igjen. Dette kommer til å overraske og skremme leseren. Lån M. Night Shyamalans triks i det siste avsnittet. Ja, du skal skrive inn en twist. Ikke bekymre deg for om det passer inn i historien og gir mening - en tvist som kommer ingenstedsfra er sjokkerende, og du vil vel sjokkere leseren? Avslutt pastaen med enda et sjokk: at leseren kommer til å bli neste offer! Ikke forklar hvordan morderen/monsteret/spøkelset oppsøker folk som har lest historien, og hvorfor den/det velger å gå løs på akkurat denne gruppen.

Struktur til en videospill-pastaRediger

Pastaen skal begynne med at hovedpersonen er så desperat etter et spill at han/hun laster det ned fra en tvilsom nettside eller kjøper det fra en luguber selger som er ivrig etter å bli kvitt et eksemplar som åpenbart har blitt manipulert. Så skal idioten av en hovedperson spille spillet og sutre over hvor creepy det er siden det har musikk som spilles baklengs[1] og på repeat[2], det er blod og gørr overalt, figurene dreper hverandre uten grunn og hovedpersonen banner[3]. La spillet gjøre en haug med teknisk umulige ting, f.eks vise hyperrealistisk 3D-grafikk i et NES-spill. Disse uforklarlige hendelsene gjør pastaen mer mystisk. Nå holder hovedpersonen på å tisse i buksa, så det er tid for å finne på en dårlig unnskyldning for hvorfor vedkommende er tvunget til å fullføre spillet[4]. Skru alle de skumle sakene i spillet opp til 11, og bestem deg for hvordan pastaen skal slutte. Du kan velge mellom en sjokkslutt der spillet på et eller annet vis fører til elendighet i virkeligheten, og et beroligende antiklimaks der fortelleren nøyer seg med å klage over at barndomsminnene har blitt ødelagt. Husk å la hovedpersonen ødelegge spillet til slutt - du må jo ha en unnskyldning for at ingen kan bevise at spillet eksisterer.

Struktur til en pasta om en forsvunnet episodeRediger

Slike pastaer likner på videospillpastaer, så mange av tipsene der gjelder også her. Den viktigste forskjellen er hvordan hovedpersonen får tak i episoden: si at han/hun fant den mens han/hun var en såkalt intern, og sats på at leserne ikke vet at interns ikke har tilgang til slikt materiale. Du kan velge selv om den forsvunne episoden var noe som aldri ble vist, eller om den av en eller annen grunn ble vist på Disney Channel eller liknende til tross for sitt ekstremt lite barnevennlige innhold, og at hendelsen deretter ble feid under teppet. Den forsvunne episoden skal selvfølgelig inneholde masse vold og annen elendighet. Anakronismer er også bra - skriv gjerne om en "forsvunnet episode" om iPads og 9/11 fra et program som sist ble vist i 1992.

TeorierRediger

Teorier er fine fordi du ikke trenger følge den vanlige creepypasta-strukturen. Bare skriv om dine innfall om en serie. Det anbefales likevel å basere teorien på noe klassisk, som "alle figurene er spøkelser", "hele programmet er en hallusinasjon som hovedpersonen fikk etter å ha røyket for mye hamster", "hovedpersonen er død og i skjærsilden/helvete" eller "en fantasiverden er egentlig en postapokalyptisk jord" (ser du et mønster her?). Andre muligheter er å påstå at en av heltene egentlig er en skurk, og at en eller annen figur har en tragisk fortid. Ikke fortvil om det er masse i TV-programmet/spillet som motbeviser teorien. Bare overse det og presenter det lille materialet som faktisk støtter den. Om du ikke en gang har noe materiale som støtter teorien, post den likevel. Du kan også gjerne påstå at en åpenbart apolitisk serie har politisk innhold. Dette hører egentlig ikke hjemme i en teori-creepypasta, men dine politiske tirader er så viktige at du gjerne kan inkludere dem likevel.

Diverse skrivetipsRediger

 • Rettskriving er ikke så nøye så lenge innholdet er bra (og det blir det om du følger resten av tipsene på denne siden). Om du er i tvil, si at skrivefeilene i historien er der fordi fortelleren måtte skrive den ned lynraskt.
 • Om du er redd for at historien blir utroverdig, bør du gjenopprette leserens suspension of disbelief ved å be ham/henne tro på historien.
 • Sleng inn alvorlige temaer som tortur og voldtekt. Alle er redde for disse tingene, så historien blir garantert skummel.
 • Blod, blod, blod! Jo mer blod, jo skumlere blir historien.
 • Bruk de skumle ulykkestallene 6, 13 og 666 ofte. Spesielt 666.
 • Gi monsteret ditt en catchphrase. "Gå til Sovebyen!" er et godt eksempel.
 • Nevn creepypasta i pastaen. Litt meta-skrekk er alltid bra.
 • Om du er redd for å bli skremt av din egen fortelling, prøv å skrive den mens det er lyst ute. Sett på en glad sang som "Can You Feel the Sunshine" og ta med drikke for å erstatte væsketapet om du skulle oppleve et... uhell... likevel. Eller bare bruk den velkjente kuren ved navn "ta deg sammen, din pyse".

Trinn 2.5: Illustrer pastaen (valgfritt)Rediger

 
Bortsett fra at den trenger mer 666 og blodskutte øyne, er dette en mesterlig utført creepypasta-illustrasjon

Dette er et valgfritt trinn. Om pastaen din er basert på et originalt konsept, bare hopp over det - hvem har tid til å tegne noe fra bunnen av? Om du derimot har basert den på noe som allerede eksisterer, bør du illustrere den. Finn et bilde fra filmen/spillet/serien, ta fram MS Paint og begynn å redigere. Den blå himmelen skal bli svart eller mørkerød. Vann skal bli til blod. Glade figurer skal få ondskapsfulle smil, sinte fjes eller deprimerte uttrykk malt på seg. Alle skal blø. Bakken skal dekkes med blod. Alle skal ha svarte øyne med røde iriser - gjerne blødende øyne. Gjør om alle tall til 666. Tegn djevelhorn og liknende på figurene om du vil.

Trinn 3: Last opp pastaenRediger

Gå til Creepypasta Wiki og last opp pastaen. Gå inn på siden igjen med jevne mellomrom for å sjekke hva som skjer med den. Om pastaen din fortsatt er der etter et par dager, sprett opp sjampanjen og feir at du har blitt med i wikiens liste over glimrende forfattere. Om pastaen din blir slettet, kan du kutte pulsen. Du kan velge om du vil gjøre det på deg selv, administratoren som slettet pastaen for første gang, administratoren som slettet den og blokkerte deg for en dag da du gjenopprettet den, administratoren som blokkerte deg permanent etter at du spammet "administratorene er noen jævla idioter som ikke forstår seg på gode skrekkhistorier" over hele wikien, eller alle fire. Alternativt kan du poste pastaen på Trollpasta Wiki og si at den var ment som satire hele tiden.

FotnoterRediger

 1. Ikke forklar hvordan hovedpersonen kjenner igjen eksakt hva som spilles baklengs, eller hvordan han/hun vet at det er musikk split baklengs (og ikke bare et elendig musikkstykke) i det hele tatt
 2. Håp på at leserne glemmer at spillmusikk vanligvis er på repeat uansett
 3. Som vi alle vet, banning=voksent innhold
 4. Creepypasta-lovene sier at "han/hun spiller videre av nysgjerrighet fordi han/hun er en komplett idiot" ikke holder, uansett hvor godt det passer med alt som har skjedd tidligere i historien

Se ogsåRediger