Åpne hovedmenyen

Ikkepedia β

Hvordan:Ha en vellykket grillfest

Questionmark.gif Hvordan? 
Denne artikkelen er en del av Ikkepedias Hvordan?-serie. Se flere Hvordan-er?

Ettersom grilling forener ulike sider av ild, dyreoffer, alkohol og et herlig friluftsliv, forblir grillfesten i hagen den mest populære sysselen i sommerhalvåret.

Her følger en elementær guide over korrekt grillfest-etikette, utarbeidet etter flere års deltagelse i grillmiljøet.

InvitasjonerRediger

 
Fargesterk grilldress er pensum for ekte grillverter.

Gjestelisten kan innbefatte hvem som helst som verten treffer på på den lokale puben, og invitasjonene må alltid deles ut i siste liten. Det er essensielt at vertinnen ikke får vite nøyaktig hvor mange personer som virkelig kommer til å delta, slik at det blir umulig for henne å beregne tilstrekkelig med mat til deltagerne. Det er et faktum at de fleste verter synes det er helt greit å i siste liten fly beina av seg ned til nærbutikken for å handle inn mer pølser, tomatsaus og smør.

Ved ankomstenRediger

Det forventes av gjestene at de parkerer sine biler på en slik måte at de forårsaker et maksimum av besvær for vertsskapet og nabolaget for øvrig, eksempelvis parkering på tvers av naboens oppkjørsel eller på en nysådd plen. Innelåste bilnøkler imøtesees med glede.

NaboerRediger

Naboer spiller naturligvis en stor rolle ved slike grillbegivenheter. De kan i stor grad høyne stemningen ved å dra i gang gressklipperen eller en motorsag etter at gjestene har samlet seg. Eller de kan hengi seg til nakensoling som underholdning for barn under 12 år som kanskje deltar på grillfesten sammen med sine foreldre.

MenyenRediger

Gjester som planlegger å ta med seg egen mat, bør alltid passe på å ta med seg mat som allerede finnes i overflod, og som andre deltagere også vil bringe med seg. Ekstra store boller med salat, noen pølser og koteletter, men ingen bokser med eksklusiv, nepalsk potetsalat eller andre spennende og eksotiske ting, er fullt ut akseptert.

Alle former for desserter, som for eksempel en dyr ostekake, bør plasseres lengst mulig inn i kjøleskapet slik at vertinnen ikke oppdager den før den siste gjesten har dratt. Og da kan den som bragte med seg ostekaken si som så at "Synd at vi ikke husket på denne. Men pytt sann, jeg tar den med meg hjem igjen og kan bake en ny kake til neste gang."

IldRediger

Enhver grillfests faste tilbehør er naturligvis ilden; uten den vil begivenheten fortone seg som en hvilken som helst annen piknik i det fri. Ild bringer med seg et element av fare og dramatikk og grillen bør derfor tennes to timer etter at de fleste gjestene har uttrykt at de begynner å bli rimelig sultne. Verten utnevnes til "ildmester" og han har på forhånd skaffet til veie tungt-antennelig grillkull som ikke vil brenne før de er gjennomdynket av bensin (og knapt nok da.)

Alle barn under 10 år utstyres med glødende trepinner for tortur av husdyr og mindre søsken. Kvinner har kun tilgang til grillen når den før sterkt flammende haugen av grillkull har blitt redusert til en glødende haug av aviser, ølkorker og tomme sigarettpakker.

AvslutningRediger

Grillfesten er offisielt avsluttet når det er tomt for øl eller når pizzaen er levert… hva som enn måtte inntreffe først.