Åpne hovedmenyen

Ikkepedia β

Bruker:9E2/Eksempelartikkel

< Bruker:9E2
Trykk gjerne «Vis kilde» øverst på denne sida for å se og – ikke minst – lære av wikiteksten til artikkelen. De eksisterer tross alt for å hjelpe dere brukere med å unngå at vi fæle administratorer kommer og sletter det dere skriver

En eksempelartikkel (latin articulus exemplaris), i eldre litteratur gjerne stava Exempelarthichel, er en artikkel som viser åssen det skal gjøres. Artikkelordet og eventuelle likestilte betegnelser skal stå i feit skrift når de introduseres, slik som her.

Etter den korte introduksjonen, skal det være to linjeskift før neste avsnitt – enkle linjeskift blir ofte ignorert av systemet. Her begynner selve artikkelen din. Artikler med dårlig formatering blir sletta mye lettere enn artikler med korrekt formatering. Grunnen er at nesten ingen gidder å bry seg med dette, og det er altfor mye jobb for de stakkars administratorene å skulle rydde opp etter folk.

En artikkels wikitekst er det du redigerer når du trykker rediger. Om artikkelen din er så lang at den har en navigasjonsboks (som den under), bør du passe på at det ikke er for mye tekst over den. Tre relativt korte avsnitt holder, som her.

Deloverskrifter (nivå 2)

Det skal også være to linjeskift mellom siste avsnitt og overskrifta. Denne skal ikke skrives med feit skrift, men med to likhetstegn på begge side (slik: == Nivå 2 ==). Sett inn et linjeskift etter det siste likhetstegnet, før du begynner avsnittet under.

Underoverskrift (nivå 3)

Nivå 3 kan også deles opp.

Ubetydelig overskrift (nivå 4)

Skulle du ha behov for å dele inn seksjonen i flere deler, kan du sette inn underoverskrifter ved å bruke et ekstra likhetstegn, altså === Nivå 3 === og ==== Nivå 4 ====.

Er du flink til å bruke overskrifter, setter systemet automatisk inn en fancy navigasjonsboks for deg (se over!). Det skjer ikke dersom du prøver å bruke egne, mer kreative formateringsregler.

Språk

Det er tydeligvis ikke åpenbart nok, men det forventes altså av deg at du er i stand til å skrive noenlunde korrekt norsk. Det betyr at du, etter beste evne, skal skrive bokmål eller nynorsk (flere maler har for øvrig en versjon til hver målform!). Dialekt, fremmedspråk og skrivefeil bør du bare bruke dersom det er relevant for artikkelen. Pass likevel på at teksten er noenlunde forståelig når du bruker dialekt og bevisste skrivefeil som virkemiddel.

Artikler som er fullstendig på fremmedspråk, særlig uforståelige (f.eks. svensk), slettes.

Personlig stil

Alle har en personlig skrivestil. At noen skriver annerledes enn deg, betyr ikke at de har feil. Det betyr heller ikke at du er nødt til å skrive likt som dem.

På bokmål vil noen skrive «har kasta», «tida» og «veit», mens andre vil skrive «har kastet», «tiden» og «vet». Begge deler er greit (og det gjelder for øvrig i de stusselige tekstene du skriver på skolen eller jobben også!).

På nynorsk vil noen skrive «å vera» og «å kasta», mens andre vil skrive «å vere» og «å kaste». Dette er også greit (og igjen er begge deler tillatt ellers). Noen vil skrive «soli» istedenfor «sola», «stjernor» istedenfor «stjerner» og «vori» istedenfor «vore». Det er fordi reglene tillot det fram til 2012, og det er greit. Merk at du ikke kan bruke disse i innleveringer på skolen eller i jobbsammenheng om du jobber i staten. Ellers er det ingen som bryr seg om du fortsatt bruker dem.

Artikler med dårlig språk kan du rette eller merke med {{korrektur}} (bokmål) eller {{korrektur|nynorsk=1}} (nynorsk).

Bilder

 
Dette er et eksempelbilde

Vi ser det hele tida – folk fikser ikke det her med bilder. Du kan ikke vise til bilder på andre nettsider (heller ikke om du er «haxx0r» og skikkelig flink med <img>-instruksen). Bildet må først lastes opp til Ikkepedia, se i menyen til venstre (kvinner: nei, ikke den venstre-en – den andre venstre-en!). Du kan også bruke bilder som allerede er lasta opp.

For å sette inn bildet, skriv [[Fil:Filnavn.jpg|thumb|right|BILDETEKST]] (dersom bildet ditt heter Filnavn.jpg og du vil bruke bildeteksten BILDETEKST) i wikiteksten til artikkelen. Legg denne koden på linja like over avsnittet det tilhører (slik som i denne artikkelen!). Vil du ha bildet på venstre side isteden, erstatter du right med left. Du kan også erstatte Fil: med File: eller Bilde:, uten at det betyr noe. Systemet er tolerant.

I visse tilfeller kan det være ønskelig å sette bildet rett inn, uten å ha sånn fancy boks rundt. I så fall skriver du bare [[Fil:Filnavn.jpg]] og ikke noe mer. Resultatet blir da at bildet settes inn som en del av teksten, akkurat der koden er og i full størrelse:

 

Normalt skal du ikke gjøre det slik i artikler, bortsett fra når bildet er en helt essensiell del av flyten. For et eksempel, se Hvordan:Stryke i matte.

Lenker

Vi har to typer lenker her på Ikkepedia:

 1. Internlenker, dvs. lenker til andre artikler. Disse bruker doble klammeparenteser
 2. Eksternlenker, dvs. lenker til andre nettsteder. Disse bruker enkle klammeparenteser

Internlenker er det du sannsynligvis kommer til å bruke mest av. Skriv [[Norge]] for å lenke til Norge. Skriv [[Sverige|Helvete]], for å lenke til Sverige, men med lenketeksten Helvete. Lenker med kolon får ofte spesielle funksjoner og oppfører seg ikke nødvendigvis slik du forventer (se under), bare så du er advart.

Eksternlenker kan du lage ved å sette inn nettadressen direkte, men ikke gjør det, er du snill – det har oftest ingen hensikt. Du kan også skrive [http://ikkepedia.org Ikkepedias forside], som vil vises som Ikkepedias forside (merk at dette var et eksempel – skal du lenke internt på Ikkepedia, bruker du internlenker).

Mer om lenker (for spesielt interesserte)

For å kople artikkelen til en artikkel på et annet språk, f.eks. på engelske Uncyclopedia, skriv f.eks. [[en:Article]] (om artikkelen heter Article på engelsk) nederst i wikiteksten. De to første bokstavene er språkkoden og det etter kolonet er artikkelnavnet.

For å lenke til noe som ligger på et søsterprosjekt på et annet språk, legg på et kolon først: [[:en:Article]] gir en:Article. Du kan også lenke til kategorier eller filer på denne måten.

Lister

Gang på gang finner folk på å lage lister ved å bruke streker eller kopiere inn et fancy kulepunkttegn eller ved å forsøke å formatere tall. Slik skal det ikke gjøres. Bruk enkel stjerne (*) på starten av linja isteden:

 • For det første
 • For det andre

Merk at i lister skal du gjøre unntak fra regelen om doble linjeskift: det skal ikke være doble linjeskift mellom listepunkter.

Nummererte lister lages på samme måte, men linjene innledes med # isteden:

 1. For det første
 2. For det andre

Listeformatet skal ikke brukes til generelle avsnitt. Altfor mange artikler på Ikkepedia har avsnitt som består av ett enkelt punkt, som attpåtil står i feit skrift. Dette er helt feil:

 • Slik som dette skal det absolutt ikke gjøres

Format

Bruk doble linjeskift mellom avsnitt. Ikke bruk <br /> (unntatt i spesialtilfeller).

Bruk skrå tekst (''skrå tekst'', to '-er på hver side) når du har lyst til å tydeliggjøre noe, f.eks.:

 • veldig stor (ikke skriv «VELDIG», med store bokstaver)
 • noe som heter sjokolade
 • på engelsk heter tenke think

Feit skrift ('''Feit skrift''', tre '-er på hver side) skal du stort sett ikke bruke utenom når artikkelordet introduseres i aller første avsnitt. Om du trenger å utheve noe i kursiv tekst, kan du også bruke feit skrift:

 • Ikkepedia kommer av ikke og Wikipedia
 • Bokstaven e, som i Ikkepedia

Ikke begynn linjer med mellomrom med mindre du har tenkt til å gjøre dette:

Kiære Frøken,

Jeg fikk laane min fars schrivemaskiiin til at levere
mine lektier til i dag, den 15de december 1915

Ærbødigste hilsener,
Kåre

Du kan streke gjennom tekst med <s>tekst</s> eller <del>tekst</del>.

Maler, kategorier og slike ting

Kategorier

For at noen skal finne igjen artikkelen din, setter vi pris på at du legger den til i en kategori eller to. Dette gjør du ved å skrive [[Kategori:Kategorinavn]] nederst i artikkelen. Om du har flere, skrives de under hverandre:

[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Politikk]]

Om du har fulgt med, ser du at vanlige internlenker og kategorimerkinger begge bruker doble klammeparenteser. Vel, det er kolonet som gjør Kategori-lenkene så magiske, på samme måte som det gjør Fil-lenkene magiske.

Maler

Maler bruker ikke klammeparenteser, men krøllparenteser: {{mal}}. Disse kan du bruke til f.eks. å sette inn infobokser (tjuvtitt på koden til artikkelen om Norge for et eksempel). Kvaliteten på Ikkepedia-artikler er svært varierende, og vi bruker derfor også maler til å rangere dem. Disse merkene kan du legge på andres artikler etter eget ønske, så lenge de passer. Disse legges nederst i artikkelen.

Eksempler

Skriver du {{Buddy Jesus}}, kommer denne opp:


Denne kan du legge på morsomme artikler (ikke dine egne – det er usjarmerende, blir oppdaga og kan irritere administratorer til å slette artikkelen din).

Skriver du {{Jensen}}, kommer denne opp:

Særlig nyttig vil du finne {{stubb}} til korte artikler, {{slett}} til artikler som bør slettes umiddelbart og {{omskriv}} til artikler som er så dårlige at de må skrives fullstendig om sporenstreks.

Se liste over flere maler i Kategori:Moromaler og Kategori:Forbedringsmaler.

Annet

Det er mulig å sette inn horisontale linjer ved å skrive ---- på ei ellers blank linje – dessverre. Dette skal nemlig ikke gjøres i vanlige artikler, så bare la være.

Ikke skriv HTML-kode i wikiteksten og forvent at det skal funke slik det pleier. Det gjør det mest sannsynlig ikke, for systemet filtrerer bort det aller meste.

Signer alltid innlegg i diskusjoner med ~~~~, men ikke sett signaturer inn i artikler. Forbløffende mange gjør det, og en del signerer dessuten artikkelen manuelt. Det er heller ikke greit.

Dette er bare en hjelpeartikkel til å formatere artikler korrekt, men helt til sist kan det likevel være på sin plass med en liten påminnelse: uansett hvor godt du behersker formatering, vil artikler slettes dersom de:

 1. Henger ut, sjikanerer, hyller eller i det hele tatt omhandler ukjente privatpersoner
 2. Består av internhumor som andre brukere ikke har glede av (skaff en blogg isteden)
 3. Er barnslige, usammenhengende, uintelligente eller rett og slett ikke morsomme
 4. Inneholder spam eller reklame, herunder halvseriøse forsøk på å promotere personer som ikke er viktige nok for Wikipedia (YouTube-brukere, bloggere osv.)

Det å mangle humor er ikke et regelbrudd, men det andre kan få deg blokkert – midlertidig eller permanent. Å skrive at læreren din er homo, at skolen din er et fengsel eller om hvor fortreffelig du er, er den sikreste vegen ut herfra.